Yerden Isıtma Sistemi Nedir?

Zemin betonu içindeki borularla, ısı kaynağından aldığı enerjiyi zemin altına yayarak dağıtan, zemini, dolayısıyla ortamı ısıtan bir ısıtma sistemidir.

Yerden ısıtma sisteminde, ısı kaynağı tarafından ısıtılan su, debisini gidiş veya dönüş hatları üzerinden kontrol etmemizi sağlayan kollektörler üzerinden, devir daim yöntemiyle zemine döşenen borular içerisinde dolaştırılır. Manuel ya da otomatik termostatlar tarafından istenilen ortam sıcaklığı ayarlanır.

Sistemde gerekli ısınma 40 °C – 50 °C ılık su ile sağlanmaktadır. Her cins katı ya da sıvı yanar madde, güneş ışınlarının emilmesi, ısı pompası, güneş enerjisi entegre sistemi gerekli olan enerji ihtiyacını karşılayabilmektedir.

Radyatör sistemlerinde uygun oda sıcaklığını sağlayabilmek için kazan suyu sıcaklığının 70 °C – 90 °C‘ ye ulaşması gerekirken, yerden ısıtma sisteminde kazan suyu sıcaklığı maksimum 50 °C olur.

Radyatör sistemlerinde, panellerin sıcaklığı 55 °C – 60 °C’ ye kadar ulaşırken, yerden ısıtma sistemlerinde konforlu bir ısınma için zemin sıcaklığı 28 °C civarında olmaktadır.

Yerden ısıtma sistemi ile homojen bir ısı dağılımı sağlanır. Odalar arasında ısı farkı hemen hemen hiç yoktur. Tavanda ısı birikmesi bu sistem için söz konusu değildir.Radyatör sistemlerinde, tavan ve ısıtıcıya yakın bölgelerde oluşması önlenemeyen faydasız sıcak hava bölgelerinin yerden ısıtma sisteminde tamamen bertaraf edilmiş olması %30’ a varabilen enerji tasarrufu sağlar.

Konut (Daire, Villa, Okul, Hastane, Cami, Toplu konutlar), Türk hamamı, yüzme havuzları, seralar, hava alanları, yollar vb. sıcak döşeme istenen mekanlarda kullanılırlar.

Ülkemizde 1980 yılından sonra yerden ısıtma sistemi uygulanmaya başlanmış ve binlerce metrekare yerleşme sahası halen bu sistemle ısıtılmaktadır. Tarihçe

Avantajları Nelerdir?

  • Yerden ısıtma sistemi oturma odası başta olmak üzere evin her odasına uygulanabilir bir sistemdir.
  • Sıcaklığın hem yatay, hem de dikey eksende homojen dağılması sayesinde konforlu bir ortam sağlanır ve odanın her tarafı eşit ısınır. Radyatör sistemindeki, radyatörlere yakın yerlerin sıcak, uzak yerlerin serin olması problemi yoktur.
  • Zeminden dolayı oluşacak ısı kaybını önler. Isınma, zeminden başladığı için ilk ayaklar ısınır ve böylece daha çabuk ısınma sağlanmış olur. Radyatörlü sistemlerde ise, ısınma radyatör seviyesinden başlar ve yukarı çıkar. Böylece zemin soğuk kalır.
  • Radyatör sistemleri çalışmaya başladığında, ortamın nemini kuruturlar. Ancak yerden ısıtma sisteminde ortamın havası kurumaz.
  • Radyatör sistemlerinde uygun oda sıcaklığını sağlayabilmek için kazan suyu sıcaklığının 70 °C – 90 °C‘ ye ulaşması gerekirken, yerden ısıtma sisteminde kazan suyu sıcaklığı maksimum 50 °C olur. Bu fark da enerji tüketiminde tasarrufu sağlar.
  • Sağlıklı döşeme sıcaklığı uluslararası standartlara göre 26 °C’ dir. Bu sıcaklıklarda hava sirkülasyon hızı düşük olduğu için yerden toz yükselmez.
  • Sağlıklı bir insanın koltuk altı sıcaklığı 36,5 °C dir. Sağlıklı bir insanın çevresindeki hava da 20 °C - 22 °C dir. Ayak taban yüzeylerinin ise 23 °C - 25 °C’ de tutulması en idealdir.Bundan dolayı 23 °C - 25 °C’ de tutulmak istenen ayak taban sıcaklığına yakın bir döşeme ısısı sağlığımız ve konforumuz için önemlidir.
  • Yer kaplayan radyatörlere olan ihtiyacı ortadan kaldırır. Bir evin kullanılabilir zemin alanını %15 oranında artırır. Döşemenin altında kaldıkları için mekanların dilendiğince dekore edilmesine imkan tanır. Herhangi bir alan ya da hacim kaybına sebebiyet vermez ve göze hoş gelmeyen radyatör panellerini saklamak için de harcanacak zaman ve paradan da tasarruf sağlar.
  • Yerden ısıtma ekonomik bir sistemdir. Yerden ısıtma ilk yatırımda diğer kaliteli ısıtma sistemlerden %20, işletme giderlerinde %50 tasarruflu sağlaması ve bakım giderlerinin çok az oluşundan dolayı daha ekonomiktir.

Dezavantajları Nelerdir?

  • En büyük dezavantajı, ısıtmanın bir anda gerçekleşmemesidir. Ahşap döşemelerin ısınması yaklaşık yarım saat sürerken, beton zeminler için bu süre birkaç saat olabilir.
  • Yerden ısıtma sistemi döşettiğinizde; kilim, halı ve diğer zemin dekorlarının o odada daha az kullanılması gerekebilir. Çünkü bu tür dekorasyonlar, tıpkı radyatör üzerine atılmış bir kilim gibi yerden ısıtma sistemlerinin verimini düşürebilir.

Hangi zemin tipleri yerden ısıtma için uygundur?

Yerden ısıtma uygulamalarında, herhangi bir kısıtlama yoktur. Doğal taşlar, parkeler, seramik ve fayans çeşitleri, parke ve rabıta gibi ahşap uygulamaları ve mermerler kullanılabilir.

Maliyeti nedir?

İlk yatırım maliyeti biraz yüksek olan yerden ısıtma sistemi, kendini kısa zamanda düşük yakıt masrafı ile amorti etmektedir. Evinizin büyüklüğüne ve kullanmak istenilen ürünün markasına ve kalitesine göre fiyatlar değişeceğinden maliyet için net bir rakam yazmak imkânsızdır.

Dezavantajları

Yerden ısıtma sistemleri de tıpkı radyatör sistemlerindeki gibi belirli aralıklarla bakım gerektirir. Profesyoneller tarafından yapılan bakımda yerden ısıtma sistemlerindeki aşırı çamurlaşma mobil sistem temizleme makineleri ile temizlenir.

Yıkama makinesi ile yapılan yıkama işleminde bakteriler temizlenmektedir. Bakteriler dışında kireçlenmelerde meydana gelmektedir. Bunun için özel kimyasallar kullanılarak, boru içindeki kireçler ve bakteriler temizlenmektedir. Ayrıca uzun süre koruma sağlayan bu kimyasallar sayesinde, hem ısıdan verim sağlanır, hem de enerji tasarrufu sağlanmış olur.

Yerden Isıtma Boru Türleri Nelerdir?

Isıtma sistemlerinin sıcak sulu uygulamalarında uzun ömürlü yapısı ile iki tip plastik boru kullanılmaktadır:

  • PE-X (Polietilen cross-linked)
  • PE-RT (Polietilen Raised Temperature Resistant)